Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

ABD elçisinden kırmızı ineklere ziyaret

Kendini Siyonist olarak ilan edip İsrail’e bağlılığını açıklayan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Batı Şeria’da işgal altındaki Şilo bölgesini ziyaret etti. İşgal altındaki toprakları ziyaret eden ilk ABD’li elçi olan Huckbabe, istilacı Yahudilerin temsilcileriyle görüşüp “Üçüncü Tapınak”ın inşasına hazırlık olarak görülen 5 kırmızı tüylü ineği inceledi.

Dolar kımıldadı!

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurlarında son durum ne? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? Dolar TL karşısında uzun …

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyette

Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısıyla tekrar faaliyete geçti. Türk Ticaret Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan bankanın, yenilenen yapısıyla faaliyete geçmesi dolayısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) tanıtım toplantısı düzenlendi.

Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası tarafından faiz artışlarına gidilmesiyle birlikte piyasada tüm faiz enstrümanlarında oranlar yükselirken, yatırımcıların gözü mevduatlara çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52’ye kadar yükselen mevduat faizlerinde bu hafta itibarıyla en yüksek oran değişti. Parasını 1 yıllık süreçte mevduata bağlayanlar için kümülatif getiri ise daha yüksek. İşte detaylar…

10 milyar liralık e-ticaret beklentisi

Sektör temsilcileri, sepet ortalamalarının bu dönemde bir önceki haftaya kıyasla en az 2 kat artış gösterdiğini belirtirken, Anneler Günü’nde 10 milyar liranın üzerinde işlem hacmi bekliyor.

Kamu sözleşmesinin aylardır imzalanmaması üzerine emekçi, bakanlık önüne gidiyor: İşçi sesini yükseltiyor

Türk-İş ve Hak-İş’in şubat ayında iktidara sundukları talepler şöyleydi: Günlük brüt çıplak ücretleri bin 800 TL’nin altında olan işçilerin ücretlerinin bin 800 TL’ye çıkarılması istendi. Birinci altı ay yüzde 50, ikinci altı ay yüzde 25 zam talep …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir