Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Ketojenik Diyet: Uzmanlardan Uyarılar

Son zamanlarda kilo vermek isteyenler arasında popüler hale gelen ketojenik diyet hakkında uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük protein ve çok az karbonhidrat içeren bir beslenme şeklidir.

Epilepsi Hastaları İçin Özel Bir Beslenme Modeli

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, sosyal medyada popüler olan diyetler hakkında uyarılarda bulundu. Her bireyin beslenme ihtiyacının farklı olduğunu belirten Tapan, karbonhidratı neredeyse tamamen keserek yüksek yağlı bir beslenme şekli tercih etmenin ciddi sağlık riskleri doğurabileceğinin altını çizdi. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı olan bireylerin bu diyeti tek başlarına uygulamamaları gerektiğini vurguladı. Tapan, ketojenik diyetin aslında epilepsi hastaları için geliştirilen tıbbi bir beslenme modeli olduğunu ve nöbetleri kontrol altına almak amacıyla tasarlandığını belirtti. Bu diyetin epilepsi hastalarının nöbetlerini minimize etmeye ve sinaptik iletişimi sağlamaya yardımcı olduğunu açıkladı.

Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarabilir

Tapan, ketojenik diyetin dikkatsizce uygulanması durumunda olumsuz sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Uzun süreli olarak uygulanması durumunda kolesterol seviyelerinin yükselebileceğine ve karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, aşırı doymuş yağ tüketiminin kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Sahte İlaçların Denetimi Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığı, internet ve sosyal medya üzerinde mevzuata aykırı ilaç satışı ve tanıtımı yapanların önüne geçmek için denetimlerini sürdürüyor. Yılın ilk 5 ayında 519 internet sitesine erişim engeli getirilirken, tüketicileri yanıltıcı beyanlarla toplum sağlığını tehlikeye atan 1150 siteye erişim engeli uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle 2020 yılından bu yana aynı gerekçelerle 37.052 internet sitesinin erişimi engellendi.

Related Posts

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.