Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Prof. Dr. Alper Şener: Havuz ve Akarsularda Enfeksiyon Riskine Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte havuz kullanımında artış yaşandığını belirterek, havuzlarda ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışanların enfeksiyon riskine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girip beyne ulaşabiliyor” uyarısında bulundu.

Havuz Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte havuz kullanımının da arttığına dikkat çeken İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, çocuk havuzlarının temizlik periyodunun yetişkin havuzları kadar sık ve yoğun olmadığını vurguladı. Özellikle çocuk havuzlarında viral enfeksiyonlara yakalanma riskine değinen Prof. Dr. Şener, “Viral enfeksiyonları daha sık, bakteriyel enfeksiyonları daha nadir görüyoruz. Özellikle çocuklarda bu enfeksiyonlara dikkat etmek önemlidir” dedi.

“Suyun Kalitesi ve Bakteri Düzeyi Önemli!”

Havuzlar yanında akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu nedenle suyun kalitesi ve bakteri düzeyi çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

“Deniz Suyu Havuzları Daha Güvenli”

Prof. Dr. Şener, denize girmenin havuza göre daha avantajlı olduğunu belirterek, deniz suyunun bakteri yükünün daha düşük olduğunu ve antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu aktardı. Havuzlarda deniz suyunun kullanılmasının da hijyenik açıdan daha güvenli olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “Suyun içine dalmayın. Havuzla ilgili olan bakteri, virüs ya da parazitler her halükarda ağız ve burun yoluyla girer. Göz mukozası ya da dış kulak yoluyla da vücuda alınabilir” uyarısında bulundu.

“Havuzlardan Uzak Durun”

Havuz suyunun kesinlikle yutulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, havuzlardan enfeksiyon kapma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kadınların toplu kullanım alanlarında virüslerin bulaşma riskine karşı endişe duyabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, düzgün hijyenin enfeksiyon riskini azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Alper Şener’in uyarıları dikkate alınarak, havuz ve akarsu yataklarında serinlemeye çalışırken enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Related Posts

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.