TKP, 27 maddede Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirdi: ‘Tarihsel bir dönüşümün izindeyiz’

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komitesi, son günlerde Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri 27 maddelik bir değerlendirme ile kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan açıklamada; Ortadoğu’daki son durum, Türkiye’de devam eden çözüm süreci, CHP Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik davalara ve muhalefetin durumuna dair değerlendirmelerde bulunuldu. TKP’nin görüşleri ve önerileri de paylaşıldı.

“TÜRKİYE, İSRAİL, SUUDİ ARABİSTAN, MISIR VE AZERBAYCAN İTTİFAKI”

Söz konusu değerlendirmede, “Emperyalizm ABD ile sınırlı değildir. Emperyalizm, uluslararası tekellerin hakim olduğu dünya sisteminin adıdır,” ifadelerine yer verildi. Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin yapılan değerlendirmede ise şu ifadelere yer verildi:

“ABD’nin önderliğindeki bir blok ile Çin’in ekonomik büyümesi nedeniyle ABD hegemonyasını tehdit eden bir rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabetin bölgedeki hareketlilikle ilişkili olduğu vurgulanmalıdır. Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan, Mısır ve Azerbaycan’ı içeren güçlü bir ittifakın oluşturulmasıyla Çin’in ekonomik olarak durdurulması zor görünmektedir.”

“EMPERYALİZM ÇÖZÜM SÜRECİNİ HIZLANDIRDI”

“KÜRT YOKSULLLARIN PAYINA SÖMÜRÜ DÜŞECEK”

Ele alınan değerlendirme, çözüm sürecinin “gericilik” üzerine kurulduğunu belirtti. “Türk-Kürt kardeşliği dinsel bir temel üzerine oturtulmuştur” denilen değerlendirmede, “Kürt yoksullarının payına sadece sömürü ve yoksulluk düşeceği” ifadesine yer verildi.

“YENİ BİR CUMHURİYETÇİ ATILIM İÇİN KOLLAR SIVANMALI”

Yapılan değerlendirmede, başlatılan çözüm sürecinin Türkiye’de bir dönüm noktası olduğuna vurgu yapılarak, cumhuriyetçi birikimin yeniden yapılandırılması gerektiği belirtildi. “Cumhuriyetçilerin bir bölümü tarafından kabul edilmese de, tartışma ve yeniden değerlendirme kaçınılmazdır” denildi.

“DİKKAT ÇEKEN İMAMOĞLU DEĞERLENDİRMESİ”

Değerlendirmede, “Kimlik siyasetine, milliyetçi tavırlara ve liberal sahtekarlıklara son verilmesi gereken bir mücadelede açık ve net bir Türkiye idealinin ortaya konması gerektiği” ifade edildi. Ayrıca, “AKP’ye karşı olan toplumsal kesimlerin İmamoğlu’na odaklanan bir siyasetten kurtarılması gerektiği” vurgulandı.

“AKP’NİN İSTEDİĞİ GİBİ YÖNETTİĞİ DOĞRU DEĞİLDİR”

Saraçhane protestolarının ardından AKP-Demokrat Parti arasındaki sürecin muhalif kesimlerde umutsuzluğa neden olduğu belirtildi. “Türkiye’nin bir yönetim krizi yaşadığı ve çeşitli aktörlerin bu krizi aşmak için hamleler yaptığı” ifade edilen değerlendirmede, “Yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik, adaletsizlik ve zorbalık üreten bir toplumsal sistemin iyileştirilemeyeceği” vurgulandı.

Related Posts

Malatya Milli İrade için ayakta! CHP lideri Özgür Özel on binlere sesleniyor

CHP’nin düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingleri devam ediyor. Mitingin adresi bu defa Malatya oluyor. Genel Başkan Özgür Özel’in konuşma yapması bekleniyor.

Terör örgütü PKK’nın silah bırakması dış basında! Kritik bir dönüm noktası: Etkileri Irak, Suriye ve İran’da hissedilecek

Uluslararası basın PKK’nın silah bırakmasını barışa doğru atılan kritik bir adım olarak değerlendirirken sürecin etkilerinin İran,Irak ve Suriye’de de hissedileceğini yazdı.

Yedieminlerde bekleyen 14 bin aracın satışının önü açıldı

9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemeyle, trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulleri düzenlenmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim …

25 yaş küçük sevgilisini paylaştı: Somer Şef aşka geldi

Ünlü şef Somer Sivrioğlu kendisinden 25 yaş küçük sevgilisi Tilbe Uslu’nun doğum gününü kutladı.

Sıcaklık bir günde 8 derece düştü: Balkanlardan gelen serin hava İstanbul’a nefes aldırttı

Dün Türkiye’nin dört bir yanında termometreler 40 dereceye kadar çıkarken, vatandaşlar gölgelik alanlarda serinlemeye çalıştı. Kapalı çarşılar, cami avluları ve ağaç altları sıcaktan kaçanların uğrak noktaları haline geldi. Bugün hava nasıl olacak …

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.