Rapor Parası İle İlgili Merak Edilenler
Rapor parası ne zaman yatar sorusu, iş göremezlik raporu alan ve hamilelik sürecini tamamlayan kişiler tarafından sıkça araştırılan bir konudur. Rapor parasını almak isteyen kişiler, paranın hesaplarına ne zaman yatırıldığını E-Devlet üzerinden takip edebilir ve buna göre PTT şubelerine uğrayabilirler. Peki, SGK’nın yatıracağı rapor parası ne zaman hesaplara geçer? İşte, detaylar.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçtikten sonra PTT üzerinden çalışanların hesaplarına yatırılmaktadır. Bu ücret, hesaba yatırıldıktan sonra en geç 2 ay içerisinde alınmalıdır. Eğer belirtilen süre içerisinde rapor parası alınmazsa, bu ücretler SGK’ya iade edilebilmektedir.

Rapor Parası Nedir?
Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda geçici olarak iş yapamaması durumunu ifade eder. Sağlık kuruluşları veya hekim raporları ile belirlenen istirahat süresince kişiye SGK tarafından rapor ücreti ödenmektedir. Bu ücret, işe gidemediği süre içinde kişinin gelir kaybının önüne geçmek amacıyla sağlanmaktadır.

Rapor Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki dönemde en az 90 gün prim ödemiş olmanız gerekmektedir. Kısa süreli raporlar için SGK genellikle iş göremezlik parası ödemesi yapmamaktadır. Raporunuzda mutlaka bir sağlık teşhisi yer almalıdır. Teşhis içermeyen raporlar genellikle SGK tarafından kabul edilmemektedir. Ayrıca, alınan raporun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine dikkat edilmelidir. İş göremezlik ödeneğinin alınabilmesi için ilgili sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması çok önemlidir.
