OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

Üretici Grubu, Petrol Piyasasındaki Arz Artışını Duyurdu

Dün gerçekleşen bir saatlik çevrimiçi toplantı sonrasında üretici grup, petrol piyasasının sağlıklı olduğunu ve stokların düşük seviyelerde olduğunu belirterek arz artışını duyurdu.

Petrol fiyatları, Nisan ayında varil başına 60 doların altına düşerek dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş, OPEC+’nın beklenenden daha büyük bir üretim artışı açıklaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerinin küresel ekonomik zayıflık endişelerini artırmasıyla gerçekleşti.

OPEC+ kaynaklarına göre, Suudi Arabistan diğer üyeler Irak ve Kazakistan’ı cezalandırmak amacıyla üretim kotalarına yeterince uymayan bu üyelere yönelik üretim kesintilerinin sona erdirilmesi yönünde baskı yapıyor.

Trump’ın OPEC+’a yaptığı üretimi artırma çağrılarının ardından zamların gelmesi dikkat çekti. Trump, Mayıs ayının sonlarında Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Aralık ayında, OPEC+ grubu sekiz ülke arasında anlaşarak 2,2 milyon varil/gün üretim kesintisini 2025 yılından itibaren kademeli olarak azaltma kararı aldı.

Reuters hesaplamalarına göre, Haziran ayında gelecek olan artışlarla birlikte toplam artış 960.000 varile ulaşacak ve günlük kesintilerin %44 oranında geri çekilecek.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü %1’den fazla düşüşle varil başına 61,29 dolara indi. UBS analisti Giovanni Staunovo, OPEC+ haberlerinin ticaret gerginlikleri ve ekonomik büyüme endişeleri nedeniyle petrol fiyatlarının pazartesi günü düşeceğini öngördü.

Kuveyt Petrol Bakanı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, cumartesi günü yapılacak OPEC+ toplantısının üretim politikalarını etkileyeceğini belirtti.

RBC Capital Markets’tan Helima Croft, “Uyum yine ana odak noktası gibi görünüyor. Kazakistan ve Irak tazminat hedeflerini tutturamamış durumda, Rusya ise daha az oranda bunu başarıyor” dedi.

OPEC+’nın fiili lideri olarak bilinen Suudi Arabistan yetkilileri, arz kesintilerini artırarak petrol piyasalarını desteklemeye yanaşmadıklarını bildirdi. Grup, 28 Mayıs’ta tam kapsamlı bir bakanlar toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

Related Posts

Kurumlar vergisi beyannamesi için son gün yarın

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın gün sonunda dolacak.

Bakanlık harekete geçti: ‘Gizemli kutu’ya inceleme

Sosyal medyada içeriği önceden belli olmayan, ‘Sürprizlerle dolu bir paket’ anlamına gelen, ‘Gizemli Kutu’ satışlarına yönelik şikayetler artarken, Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında inceleme başlatıldı.

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 5 kıtadaki 156 ülkede yemekleri tatlandırırken, sektör geçen yıl 250 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine katkı sağladı.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü

TEKNOFEST KKTC’de DHA muhabirine açıklamalarda bulunan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye, savunma sanayisinde bütün dünyanın kabul edeceği şekilde dünyaya damgasını vurmuş eserleri geliştiriyor. Yüzde 80’lerde olan yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düşürdü. Avrupa halen daha yüzde 80 oranında yurt dışına bağımlı” dedi.

Kredi kartı şifreniz bu 5 özellikten birine sahipse hemen değiştirin! Uzmanlar peş peşe uyardı

Nakit kullanım azaldı, kredi kartı kullanımı arttı… Ancak pek çok kişi aynı kritik hataları yapmaya devam ediyor. İşte uzak durmanız gereken kombinasyonlar ve güçlü şifre için dikkat etmeniz gereken uzmanların 6 altın kuralı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir