Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi Adana Şehir Hastanesi’nde Gerçekleştirildi

Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ kapsamında, mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu kongre sayesinde birçok asistan ve genç cerrah, alanlarında uzman deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca, kongre süresince düzenlenen toplantılarda bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, kongreye katılarak cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Menteş’e göre, bu durumun temel nedeni modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve duş alma alışkanlıklarıyla bu tür hastalıkların önlenebileceğini aktardı.

KOLON KANSERİ UYARISI: YANIK ET TÜKETMEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Alabaz’a göre, bölgede mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle kolon kanserinde, genetik bir risk faktörü yoksa yanık et tüketmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ

Kolorektal kanser vakalarını yöneten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü vurgulayarak, kalın bağırsak taramalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sözütek’e göre, ailede risk faktörleri bulunan kişilerin erken dönemde kalın bağırsak taramalarını yaptırmaları önemlidir. Bu tür taramaların kolonoskopi ile yapılmasını önerdi ve risk faktörleri bulunan kişilerin şikayet gözetmeksizin taramalarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

‘CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR’

Kolorektal kanserin bazen semptomlar göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, karaciğer veya akciğer metastazları gibi durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin erken tanısı için tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu belirtilerin 40 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmesi durumunda kolorektal kanser ön tanısının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.