Fizikçiler Zamanı Ölçmenin Yeni Yöntemini Keşfetti

Fizikçiler, Zamanı Ölçmenin Yeni Bir Yolunu Keşfetti

İsveç‘in Uppsala Üniversitesi’nden gelen bilim insanları, zamanı ölçmenin yeni ve hassas bir yolunu keşfetmiş olabilirler. Yapılan araştırma, kuantum fiziğinin sınırlarında yer alan ‘Rydberg’ atomları üzerinden geliştirilen bir teknikle zamanın ‘başlangıç noktasına’ ihtiyaç duymadan ölçülebileceğini gösterdi.

‘Rydberg’ atomları, lazer tarafından uyarılarak yüksek enerji seviyelerine çıkarılan ve devasa hale gelen atomlardır. Bu atomlardaki elektronlar sıradan davranışlardan uzak, tamamen kuantum dünyasının rastlantısallığıyla hareket eder. Fizikçiler, bu elektronların oluşturduğu dalga benzeri yapıları analiz ederek, zamanın ‘parmak izlerini’ ortaya çıkardı. Kullanılan ‘pompa-sonda’ tekniğiyle lazer darbesiyle atom uyarılır ve ikinci lazer darbesiyle bu uyarılmış halin zaman içindeki değişimi takip edilir. Oluşan dalga desenleri, zamanı ölçme amacıyla sabit desenler sunar. Araştırmayı yürüten fizikçi Marta Berholts, bu yöntemi, “Bir sayaç kullanıyorsanız, önce bir başlangıç noktası tanımlamanız gerekir. Bu teknikte ise yalnızca dalga desenine bakarak ‘tamam, 4 nanosaniye geçti’ diyebiliyorsunuz” şeklinde açıkladı.

Araştırmacılar, gelecekte farklı atomların veya lazer darbelerinin kullanılmasıyla bu yöntemin daha da geliştirilebileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

500 bin satışın 350 bini ithal

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında satılan 500 binden fazla otomobilin 350 bin adedi ithal markalardan oluştu. İç pazardaki yerli araç payı otomobilde yüzde 31, hafif ticari araçta yüzde 20, ağır ticari araçlarda yüzde 63 seviyesinde gerçekleşti. Yerli üreticide en büyük kan kaybı ise yüzde 80 ithalatı geçen hafif ticari araçlarda gerçekleşti.

Bu telefonlarda artık bankacılık uygulamaları çalışmayacak!

Binlerce banka müşterisi, işletim sistemi güncellemeleri durmuş eski telefonlarında mobil bankacılık uygulamalarına erişim hakkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Yeni iPhone modelleri 45t kablosuz şarj ile gelebilir

Apple en çok eleştirilen yönlerinden birini sonunda geliştiriyor gibi gözüküyor. Ortaya çıkan bazı sızıntılara göre kablosuz şarj tarafında beklenen güncelleme yapılacak.

X’te mesajlaşma yeniden şekilleniyor: Musk’tan xchat duyurusu

Ancak Musk’ın “Bitcoin tarzı şifreleme” ifadesi, platformun güvenliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya devi X’in sahibi Elon Musk, Pazar günü yaptığı çarpıcı bir açıklamayla, platformun Doğrudan Mesajlaşma (DM) sistemi …

Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Samsun’da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Mehmet Hakan Özsaraç’ın (56) bu zamana kadar 8 çalışması, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ olarak seçildi. Bu çalışmalardan 2’si NASA’nın resmi sitesinde yer alırken, Özsaraç son olarak James Webb Uzay Teleskobu ile çektiği fotoğrafı da NASA’ya gönderdi. Dr. Özsaraç, “NASA tarafından 3’üncü bir görselin yakında yayınlanacağını bildirdiler. Büyük ihtimalle bu da James Webb Teleskobu’ndan olacak. Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim şu ana kadar” dedi.