Binance, Uniswap DAO’da en büyük ikinci oy hakkı olan kuruluş oldu. Bu gelişmenin etkisiyle altcoin fiyatı yükseldi. Uniswap’ın kurucusu Binance’i yönetim oylarını toplamak için müşteri fonlarını kullanmakla suçladı.
Binance, altcoin yönetiminde söz sahibi oldu
Hacimce dünyanın en büyük merkezi kripto borsası olan Binance, kısa süre önce dünyanın en önde gelen merkezi olmayan kripto borsası Uniswap’ı yöneten merkezi olmayan özerk organizasyonun (DAO) ikinci en güçlü oy veren üyesi oldu. Bu gelişmenin ardından altcoin fiyatı yükseldi.

Uniswap’ın kurucusu Hayden Adams, Twitter’da Binance’in UNI tokenlerini (başka bir deyişle, ‘teknik olarak’ Binance kullanıcılarına ait olan yönetim oylarını) biriktirerek çok fazla kontrolü ele geçirmeyi başardığını iddia etti. Hareket aynı zamanda merkezi varlıkların merkezi olmayan altyapı üzerinde kontrol için nasıl rekabet ettiğinin en son örneği olarak görülüyor. Hayden Adams, konuya ilişkin olarak şu paylaşımı yaptı:
Dün Binance, kendi kayıtlarından 13 milyon UNI’yi delege etti. Bu, onu en büyük UNI oy hakkı saiplerinden biri haline getirdi. Ayrıca bu, mevcut yetkilendirilmiş UNI’nin yalnızca %1,3’ü. Dolayısıyla yönetişim oylama gücü oldukça dağıtılmış halde kalıyor. UNI teknik olarak kullanıcılarına ait olduğu için çok özel bir durum.
Yesterday @binance delegated 13M UNI from its books, making it one of the largest UNI delegates (this is only 1.3% of current delegated UNI so governance voting power remains quite distributed)
Very unique situation, as the UNI technically belongs to its users. pic.twitter.com/bwsVb1IwKR
— hayden.eth 🦄 (@haydenzadams) October 19, 2022
“Çok benzersiz bir durum!”
Geliştiriciler, Uniswap’ı 2019’da Ethereum’da başlattı. Ancak o zamandan beri diğer ekosistemlere genişledi. Uniswap, kullanıcıların bir aracı olmadan kripto para birimleri alıp satmalarına izin verdiği için merkezi olmayan bir borsa. Bir grup çekirdek geliştirici, Uniswap kod tabanını koruyor. Ancak temel protokol kararlarını, Uniswap DAO yönetiyor. DAO ise kullanıcılara sahip oldukları UNI tokenlerine göre oy hakkı veriyor. Kullanıcıların ayrıca tokenlerini diğer kuruluşlara delege etmeleri mümkün. Böylece bu kuruluşların kendi adlarına oy kullanmalarını sağlıyor.
Binance şu anda Uniswap’taki oy gücünün %5,9’unu elinde tutuyor. Yani Binance, %6,7’yi kontrol eden hedge fonu devi a16z’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu arada Binance, Uniswap’ın UNI’si de dahil olmak üzere platformunda desteklediği tokenlerin geniş likidite rezervlerini elinde tutuyor. Borsa aynı zamanda müşterilerin platformunda depoladığı fonların velayetini de kontrol ediyor. Bu kolaylık, kendi kripto cüzdanlarında token tutmayı tercih eden kullanıcılara giden belirli güvenlik avantajlarını ve yönetim haklarını ortadan kaldırabilecek bir kolaylık meselesi.

Hayden Adams, Binance’in Uniswap DAO içindeki yükselişi “Çok benzersiz bir durum” diyor. Çünkü, “UNI teknik olarak kullanıcılarına ait,” açıklamasını yapıyor. Binance ile ilişkili Ethereum adresi henüz herhangi bir yönetim önerisine oy vermedi. Buna karşılık a16z ise 14 kez oy kullandı. Adams şöyle devam ediyor:
Normalde daha fazla kurum katılımı = iyi. Ancak Binance’in nasıl etkileşimde bulunmayı planladığı belli değil.