İspanya’nın başşehri Madrid’de toplanan NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş ve ittifakın genişlemesi hususlarını masaya koydu. İttifak önderleri uzun müddetten beri tartışılan bir ‘paradigma değişikliğini’ de görüşeceği tabir ediliyor. Bunun için de yol haritasının hazırlanması bekleniyor. Süreci pahalandıran Alman Ordusu yetkilisi gidişat konusunda karamsar bir tablo çizdi. Sürecin yeni krizlere hamile olduğunu tabir etti.
“NATO BÖLGE SORUMLULUĞU GÜNLERİNE DÖNDÜ”
NATO’nun bir paradigma değişikliği içinde olduğunu söz eden Alman Ordu Derneği Lideri Albay Andre Wüstner, İttifak’ın 1990 yılı öncesindeki ayarlarına döndüğünü belirtti.
Alman ordusu mensuplarını temsil eden Ordu Derneği’nin Lideri Wüstner, NATO’nun bir ‘paradigma değişikliği’nin eşiğinde olduğunu lisana getirdi. ZDF televizyonunda yayınlanan Morgenmagazin programına katılan Wüstner, İttifak’ın 1990’dan evvel olduğu üzere bölge sorumluluğu günlerine döndüğünü tabir ederek, birtakım NATO üyelerine İttifak’ın doğu kanadında aşikâr bölgelerin tahsis edildiğini belirtti. Buna ek olarak operasyonel hazırlığın da güçlendiğini vurgulayan Andre Wüstner, gidişatın ‘aslında Soğuk Savaş 2.0’a hakikat olduğu’ telaffuzunda bulundu.
“ALMAN ORDUSU TARİHİNİN EN KÜÇÜĞÜ DURUMUNDA”
İspanya’nın başşehri Madrid’te düzenlenen NATO Doruğu öncesinde açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın mukabele gücündeki asker sayısının 40 binden 300 bine çıkarılacağını duyurmuş, Almanya da bu kuvvete 15 bin askerle katkı sağlayacağını bildirmişti. Almanya’nın, kelam konusu güce asker gönderen ülkeler ortasında öncü rol oynayanlardan biri olduğunu söz eden Ordu Derneği Lideri, Alman ordusunun (Bundeswehr) bugünkü hali ile, İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman tarihinin en küçük ordusu olduğunu ve bu açıdan Mukabele Gücü’ne böylesi bir katkı sunmanın kolay olmayacağını lisana getirdi.
“100 MİLYAR EURO ORDU İÇİN YETMEZ”
NATO’nun gücünü arttırma gayretlerini, “inandırıcı caydırıcılık” oluşturarak diyaloğa temel hazırlamak olarak nitelendiren Wüstner, bunda başarılı ve tesirli olunmasının ehemmiyetine vurgu yaparak, orta ve uzun vadede yine silahsızlanma periyoduna geçilmesini umduğunu tabir etti.
Alman hükümetinin bir müddet evvel aldığı kararla, orduya ek kaynak olarak ayıracağı 100 milyar euronun kâfi olmayacağını belirten Wüstner, Başbakan Olaf Scholz’un buna ek olarak, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma kelamını hatırlattı.
YENİDEN MECBURÎ ASKERLİĞE DÖNMEYİ TARTIŞABİLİRİZ
Alman ordusunda tekrar mecburî askerliğe geçişin şu an için gerekli olmadığını da lisana getiren Andre Wüstner, bu bahsin tartışılmasını ise hakikat bulduğunu belirtti. Wüstner, bununla ilgili olarak “Bu yasama devrinde Alman ordusunu, kâfi sayıda işçi bulabilecek kadar cazip kılamaz isek, yine zarurî askerliğe dönmeyi tartışabiliriz” tabirini kullandı.