Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Hastaneden yapılan duyuruya göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yürütülen bir araştırmada, 1,2 milyon insanın 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin %26 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Kalp-damar hastalıklarına genel olarak bağlı riskler de %23 azaldı. Araştırmacılara göre, zona enfeksiyonu damar duvarlarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna yol açabilirken aşı bu süreci önleyerek koruma sağlıyor.

Çalışma, aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde daha belirgin olduğunu ve etkinliğin 8 yıla kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altındakilerde ve sigara/alkol kullananlarda etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır

Açıklamada görüşleri paylaşılan Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş’a göre, kalp hastalıklarının altında yatan önemli etkenlerden biri enfeksiyonlar nedeniyle oluşan iltihaplı süreçlerdir. Zona hastalığının damar yapısını bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Koçaş, aşının bu süreci durdurarak kalbi koruyabileceğini belirtti.

Aşının etkilerinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ifade eden Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesi gerektiğini belirterek, bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.