TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 Mart Ayında Kartlı Yeme İçme Harcamalarında Değişim

2025 yılı Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi geçen yıla göre düşüş göstererek 200 milyona geriledi. Bu duruma karşın işlem başına ortalama harcama tutarı 435 TL ile rekor seviyeye ulaştı ancak toplam harcama reel olarak daralma yaşandı.

İşlem Sayısında Azalma, Harcama Tutarında Artış

Mart ayında yeme içme sektöründe yapılan kartlı harcamaların toplam tutarı 87 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın geçen yıl aynı dönemdeki 60 milyar TL’lik tutara göre %45 oranında arttığı görüldü. Ancak yeme içme enflasyonunun da hesaba katılmasıyla reel artış sadece %1,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, harcama miktarındaki artışın fiyat artışlarından kaynaklandığını ve aslında tüketimde bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Kişi Başı Harcama Artışı

2025 Mart ayında kişi başına ortalama harcama tutarı önceki yıla göre %59’luk bir artışla 435 TL’ye yükseldi. Ancak reel artışın %11 seviyesinde kalması, harcama adedindeki azalış nedeniyle toplam tüketimin artmadığını hatta bazı dönemlerde azaldığını gösteriyor.

Yeme İçme Harcamalarının Genel Harcamalardaki Düşüşü

2024 yılı Mart ayında toplam kartlı harcamaların %5’ini oluşturan yeme içme sektörü, 2025 Mart ayında bu oranın %4,97’ye geriledi. Bu durum, yeme içme harcamalarının genel harcamalara göre daha yavaş büyüdüğünü hatta bazı durumlarda gerilediğini gösteriyor.

Artan Harcamaların Tüketicileri Durdurması

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’e göre, dışarıda yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşanıyor. Artan maliyetler ve yetersiz gelir artışı, tüketicileri zorunlu harcamalar dışındaki kalemlerde daha temkinli olmaya yönlendiriyor.

İlk çeyrekteki düşüşte takvim faktörlerinin de etkisi büyük oldu. Sömestr tatilinin başlamasıyla seyahat talebinin artması, Şubat ve Mart aylarında yeme içme harcamalarını azaltırken, aynı dönemde Ramazan ayının Mart ayına denk gelmesi de işlem adetlerine olumsuz yansıdı, özellikle gündüz servis yapan işletmelerde bu durum daha belirgin hale geldi.

Related Posts

Ünlü mobilya devi Bellona satıldı

Erciyes Anadolu Holding bünyesinde Bellona’nın satışı için ihalesi gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen satış süreci, hakkında açıklama yapıldı. MUHAMMEN BEDEL 7 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Mobilya sektörünün en …

İş Bankası’ndan emekli promosyonlarına dev zam

Türkiye’nin en büyük özel bankası olan Türkiye İş Bankası, yeni promosyon kampanyasını duyurdu. Maaşa göre değişecek oranda verilecek promosyonlarda üst limit 21 bin TL’ye yükseltildi.

Başvuran herkes 5 bin TL alabilecek

Türkiye İş Bankası çeşitli kampayanlar düzenleyerek müşteri kitlesini genişletmeyi hedefliyor. Yeni yayımladığı kampanya ile kampanya şartlarını karşılayan herkese 5 bin TL verdiğini duyurdu. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte bankalar arasında rekabet …

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

YouTube Premium paketlerinin yeni üyesi geliyor: Fiyatı sızdırıldı

Google bünyesinde faaliyet gösteren video devi YouTube, premium paketlerine bir yenisini getiriyor. Tek pakete çift kişilik Premium plan sunacak yeni bir abonelik sistemi geliyor. Dünyanın en popüler video platformu YouTube, abonelik sisteminde …

Borsa günün ilk yarısında sınırlı yükseldi

Haftanın ikinci işlem gününe yatay başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günün ilk yarısında sınırlı yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir