Ünlü oyuncudan kötü haber! Stephen Hawking’in hastalığına yakalandı

Eric Dane ALS Hastalığıyla Mücadele Ediyor

“Euphoria” ve “Grey’s Anatomy” dizilerinin sevilen oyuncusu Eric Dane, ALS teşhisi alarak zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldı. People dergisine verdiği röportajda, ailesinin desteğiyle bu yeni süreci aşmaktan minnettar olduğunu belirten 52 yaşındaki oyuncu, kariyerine ara vermek istemediğini vurguladı. Yakında “Euphoria” dizisinin yeni sezon çekimlerine katılacak olan Dane, hastalıkla olan mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. ALS, halk arasında Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen bu rahatsızlık, zamanla kas kontrolünün kaybına sebep olabiliyor. ALS ne yazık ki tedavi edilemeyen bir hastalık olsa da erken teşhisin yaşam kalitesini artırabileceği belirtiliyor.

Neden Boşanmaktan Vazgeçtiler?

Geçtiğimiz haftalarda Hollywood’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Eric Dane ve eşi Rebecca Gayheart boşanma davalarını geri çekme kararı almıştı. Daha sonra Dane’in ALS hastalığına yakalandığını duyurması, bu kararın ardındaki gerçeği ortaya çıkardı. Çiftin boşanma sürecini sonlandırmasıyla ilgili detaylar, Eric Dane’in hastalıkla mücadelesine odaklanmış durumda. Ünlü oyuncu, eşinin kendisine en büyük destekçi olduğunu belirtirken, zorlu süreçte birlikte olmanın önemine vurgu yaptı.

21 Yaşında ALS Teşhisi Alanlar

Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, 1960’lı yıllarda henüz 21 yaşındayken ALS hastalığına yakalandı. Bu hastalık, motor nöronları etkileyerek vücudu felç edebiliyor ancak beynin zihinsel fonksiyonlarını etkilemiyor. Hawking, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladıktan sonra sesini de kaybetmiş olsa da özel bilgisayar yardımıyla iletişim kurabiliyordu. Uzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden Hawking, 2018’de hayatını kaybetti.

ALS Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nadir bir nörolojik hastalıktır. Bu rahatsızlık, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketleri kontrol eden istemli kasları etkiler. ALS ilerleyici bir hastalıktır ve belirtileri zamanla kötüleşir. Şu anda ALS hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, araştırmalar devam etmektedir.

Teşhis sonrası ALS hastalarının yaşam süresi ve hastalığın seyri bireysel faktörlere bağlıdır. Erken teşhis ve kapsamlı bir tedavi planı, hastaların yaşam kalitesini artırabilir. ALS hastalarının hayatta kalma süresi genellikle 3 ila 5 yıldır ancak bazı hastalar 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir.

Related Posts

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.