Bu hata saçları hızlı beyazlatıyor! Saçlarınızın beyazlamamasını istiyorsanız uzak durun

Saç Beyazlamasına Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor!

Son yıllarda saç beyazlaması her yaş grubunda artarken, uzmanlar bilinçsizce kullanılan saç ürünlerinin bu süreci hızlandırdığını söylüyor. Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, saç sağlığını korumak için ürün seçiminde dikkat edilmesi gerektiğini ve yanlış uygulamaların saçlara zarar verebileceğini açıkladı.

SAÇ HÜCRELERİNE ZARAR VEREREK ERKENDEN BEYAZLATIYOR!

Doç. Dr. Ekiz, saç beyazlamasının genetik faktörlere bağlı olduğu kadar çevresel etkenlerin ve kullanılan ürünlerin de etkili olduğunu belirtti. Saç beyazlamasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Saç tellerimiz, melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilen melanin pigmenti sayesinde rengini alır. Yaş ilerledikçe bu hücrelerin aktiviteleri azalır ve saçlar beyazlamaya başlar. Ancak son yıllarda, genç yaşlarda bile saç beyazlamasında ciddi bir artış görüyoruz. Özellikle bilinçsizce kullanılan saç boyaları, açıcılar, jöleler ve spreyler gibi kimyasal içerikli ürünler melanosit hücrelerine zarar vererek saçların erkenden beyazlamasına sebep oluyor.”

SİLİKON VE SÜLFAT İÇEREN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Piyasada sıkça rastlanan bazı saç bakım ürünlerinin içeriklerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ekiz, “Sülfat içeren şampuanlar saçın doğal yağ dengesini bozarak saç köklerini zayıflatabilir. Silikon bazlı ürünler de ilk kullanımlarda saçlara parlak bir görünüm kazandırsa da, uzun vadede saç tellerini kaplayarak hava almasını engeller. Amonyak ve peroksit içeren boyalar saçın pigment yapısını bozarak sadece renk değişimine değil, erken beyazlamaya da yol açabilir” dedi.

DOĞAL ÜRÜNLERE YÖNELİN, SAÇ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Saç sağlığını korumanın en önemli adımının doğru ürün seçimi ve dengeli bir yaşam tarzı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Kimyasal içeriği düşük, doğal ve organik saç bakım ürünlerini tercih edin. Saçlarınızı çok sık yıkamaktan kaçının. Haftada 2-3 kez yıkamak yeterlidir. Stresten uzak durmaya çalışın; kronik stres saç dökülmesini ve beyazlamasını hızlandırabilir. Vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek için dengeli beslenin, gerekirse doktorunuza danışarak destek alın” önerisinde bulundu.

ERKEN BEYAZLAMA GÖZ ARDI EDİLMEMELİ!

Saç beyazlamasının sadece estetik bir sorun olmadığını belirten Doç. Dr. Ekiz, “Ani ve hızlı beyazlama, bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği, tiroid hastalıkları ve otoimmün hastalıklar saç sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden bir dermatoloji uzmanına danışarak gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Saç sağlığını korumak ve erken beyazlamanın önüne geçmek için bilinçli ürün kullanımına dikkat edilmelidir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.