Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Balıkçılığı Tehdit Ediyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Zararı: Balık Ağlarına ve Çeşitliliğine Etkisi

Denizi kaplayan müsilajın Bursa’nın Mudanya ilçesindeki balıkçıların ağlarına zarar verdiği belirtildi. Balıkçılar, ağlarının zarar görmesinden dolayı denize açılamadıklarını dile getirirken, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkilerinin olduğunu vurguladı. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın çok hızlı tetiklenmesine sebep oluyor” şeklinde konuştu.

Müsilaj, Marmara Denizi’nde Yeniden Gündemde

Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıl büyük zarara yol açan müsilajın bu yıl da sorun olmaya devam ettiği bildirildi. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın balıkçıların ağlarına zarar vermesiyle birlikte avlanma faaliyetlerinin engellendiği belirtildi. Balıkçılar, müsilaj yüzünden ağlarını tamir etmeye çalışırken, Marmara Denizi’ne balık girişinin olmadığını ve balık çeşitliliğinin azaldığını ifade etti.

‘Denize Attığımız Ağları Geri Çekemiyoruz’

Marmara Denizi’nde müsilaj sebebiyle avlanma faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan balıkçı Ahmet Çetinkaya, durumu şu şekilde anlattı: “Burada 30 yıldan fazla süredir balıkçılık yapıyorum. Sanayi atıkları ve Tirilye’den gelen kirli akıntının yanı sıra müsilaj yüzünden denize attığımız ağları geri çekemiyoruz. Ağlarımızı deniz yüzeyine çekmek oldukça güç oluyor. Müsilaj, ağlarımıza ciddi zararlar veriyor ve makinalarımız zorlanıyor. Sıcak havalarda avlanmak istiyoruz fakat müsilaj buna engel oluyor. Hem ağ hem de olta maliyetleri artıyor.”

‘Marmara Denizi Ölüm Çığlığı Atıyor’

Marmara Denizi’nde balık çeşitliliğine olumsuz etkileri olan müsilajın denizin canlıları üzerinde büyük zararlara neden olduğunu belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, “Marmara Denizi artık ölüm çığlığı atıyor. Oksijen seviyeleri düşük seviyelere indiği için canlılar müsilajın oluşturduğu yapıdan kurtulamıyor. Denizin dibini saran müsilaj sebebiyle canlılar hareket edemiyor ve oksijen alamıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

‘Müsilaj Çok Hızlı Tetikleniyor’

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve kirliliğin hızla arttığını belirten Dindar, bu durumun müsilaj oluşumunu hızlandırdığını dile getirdi. Atık su ve kirliliğin deniz suyundaki azot ve fosfor seviyelerini yükselttiğini ifade eden Dindar, bu durumun müsilajın hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunu söyledi. İklim kriziyle birlikte deniz suyu sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyrettiğini ifade eden Dindar, bu durumun doğal olmadığını ve insan etkinliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Haber: Yiğithan HÜYÜK

Kamera: Barış YILMAZ-Muhammet Hüseyin SEZGİN/BURSA

Related Posts

Avrupa otomobil pazarına yönelik yeni Çin tehdidi

Çin ithalatındaki artış sadece elektrikli ve hibrit modellerle sınırlı değil . Inovev’e göre , Çin markalarının Avrupa’daki satışları , ithalatlarının yaklaşık üçte birini oluşturan içten yanmalı motorlu (benzinli) araçlar sayesinde yılın ilk dört …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.