Her gün eriyor! 100’den fazla yanardağ aktif hale gelecek

Antarktika’daki Yanardağlar ve Küresel Isınmanın Etkisi

Antarktika’nın Transantarktik Dağları, doğu ve batı olarak ikiye ayrılan bir kıtayı oluşturur. Bu dağlar arasında ünlü Erebus Dağı gibi dev volkanlar bulunmakla birlikte, çoğu insan tarafından pek bilinmeyen ve bazıları buzun altında bile gömülü olan yanardağlar da yer alır.

Yer altındaki buz tabakalarının erimesi sadece deniz seviyesinde yükselmeye neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yer altındaki kayaların üzerine binen basıncı da azaltır.

Live Science’da yer alan bir habere göre, bu durum Antarktika’da volkanik aktivitelerde bir artışa yol açabilir. Coonin ve ekibinin yaptığı simülasyonlar, Antarktika’daki buz kaybının gömülü yanardağlardaki patlama sıklığını ve büyüklüğünü artırabileceğini göstermektedir.

Buzun erimesi, yer altındaki magmanın üzerindeki basıncı azaltarak sıkışmış magmanın genişlemesine sebep olur. Bu genişleme, magma odalarının duvarlarına daha fazla basınç uygular ve patlamaları tetikleyebilir.

Ayrıca bazı magma odaları, genellikle magmanın içinde çözünmüş halde bulunan uçucu gazları içerir. Buz eridiğinde bu gazlar, soda şişesinin açılmasıyla meydana gelen karbonatlaşmaya benzer bir şekilde hızla dışarı çıkar ve odadaki basıncı artırır.

Buz altı yanardağlarının patlamaları yüzeyde hemen fark edilmeyebilir, ancak bu durum buz tabakası üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Patlamalardan yayılan ısı, yüzeydeki buzun erimesini hızlandırabilir ve üstteki buz tabakasını zayıflatabilir.

Bilim insanları, bu sürecin oldukça yavaş ve yüzlerce yıl boyunca gerçekleştiğini belirtmektedir. Ancak bu, insan kaynaklı küresel ısınma durdurulsa bile geri bildirim döngüsünün devam edebileceği anlamına gelir.

Son buzul çağında Antarktika’daki buz tabakasının çok daha kalın olduğu düşünülmektedir ve aynı basınç azaltma ve magma genişleme süreçlerinin geçmiş patlamalara katkıda bulunmuş olabileceği öne sürülmektedir.

Antarktika’daki olası volkanik aktiviteler, kıtanın ekosistemi için olduğu kadar küresel deniz seviyeleri ve iklim üzerindeki etkileri nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Bakan Işıkhan tarih vererek duyurdu

Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından maaşlarla ilgili nihai görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Işıkhan, yeni rakamın TBMM’ye sunulacağını belirtti.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.

500 bin satışın 350 bini ithal

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında satılan 500 binden fazla otomobilin 350 bin adedi ithal markalardan oluştu. İç pazardaki yerli araç payı otomobilde yüzde 31, hafif ticari araçta yüzde 20, ağır ticari araçlarda yüzde 63 seviyesinde gerçekleşti. Yerli üreticide en büyük kan kaybı ise yüzde 80 ithalatı geçen hafif ticari araçlarda gerçekleşti.

Bu telefonlarda artık bankacılık uygulamaları çalışmayacak!

Binlerce banka müşterisi, işletim sistemi güncellemeleri durmuş eski telefonlarında mobil bankacılık uygulamalarına erişim hakkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Yeni iPhone modelleri 45t kablosuz şarj ile gelebilir

Apple en çok eleştirilen yönlerinden birini sonunda geliştiriyor gibi gözüküyor. Ortaya çıkan bazı sızıntılara göre kablosuz şarj tarafında beklenen güncelleme yapılacak.

X’te mesajlaşma yeniden şekilleniyor: Musk’tan xchat duyurusu

Ancak Musk’ın “Bitcoin tarzı şifreleme” ifadesi, platformun güvenliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya devi X’in sahibi Elon Musk, Pazar günü yaptığı çarpıcı bir açıklamayla, platformun Doğrudan Mesajlaşma (DM) sistemi …