Haber

60 Yıldır Saraciye Mesleğini Sürdüren Adam: Geçmişten Günümüze

Siirt’te 10 yaşında saraciye mesleğine başlayan 60 yaşındaki Aydın Kılıç, yarım asırdır aynı dükkanda çalışıyor. Teknolojinin etkisiyle mesleğin değişiminden bahsederken, bu işi Güneydoğu Anadolu’da yapan tek kişi olduğunu vurguladı.

60 yildir saraciye meslegini surduren adam gecmisten gunumuze VmSjhZMi.jpg

Saraciye Mesleğini 50 Yıldır Sürdüren Siirtli Usta

Siirt’te 10 yaşında saraciye mesleğine başlayan 60 yaşındaki bir adam, teknolojinin hızla gelişmesine rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

3 çocuk babası olan 60 yaşındaki Aydın Kılıç, saraciye mesleğine babasının yanında 10 yaşında adım attı ve o günden bu yana bu mesleği aynı dükkanda devam ettiriyor. Kılıç, zamanla teknolojinin ilerlemesiyle birlikte eski yöntemlerin antik hale geldiğini belirtirken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde kendisi gibi bu işi yapan birinin olmadığını vurguladı. Deri işleri konusunda uzmanlaşan Kılıç, “Eskiden at eyerleri yapardık. Hayvanlar için tabanca ve bıçak kılıfları gibi deri işleri yapıyorum. Kemerler ise en çok talep gören ürünlerimiz arasında. 50 yıldır buradayım, 10 yaşından beri bu mesleği icra ediyorum. Geçimimi bu işten sağlıyorum. Eskiden daha fazla gelir elde ediyorduk ancak şimdi her şey makineleşti. Ben hala el işçiliğiyle üretim yapıyorum, çünkü bu işin sanatını kaybetmek istemiyorum” şeklinde konuştu.

Makinelerin çoğalmasıyla birlikte işlerinde azalma olduğunu belirten Kılıç, “Çırağım yok. Bu işi Güneydoğu Anadolu’da başka kimse yapmıyor, sadece ben varım. Dükkanımda bulunan bir eyer vardı, eskiden bu ürünleri sıkça satardık ancak artık onlar da antika haline geldi” ifadelerini kullandı. – SİİRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir